keskiviikko 6. syyskuuta 2017

Ulkotarha

Muutimme vuoden vaihteessa omakotitaloon vuokralle, joten houkutus ulkotarhasta sen kuin lisääntyi. Lopulta kesällä päätimme ulkotarhan rakentaa, vaikka tiesimme että rahaa tulisi kulumaan ja tekeminen olisi raskasta.

Teimme kaiken ihan hartia voimin, eli myös maa kaivettii pelkillä lapioilla auki. Jos käytössä on jotain järeämpää vehettä tätä hommaan, suosittelen erittäin kovasti. Myöskään 20 asteen helle ja suoraan porottava aurinko koko päivän ei ole niin kiva juttu. Mutta aikansa kun huhkii, saa myös tulosta aikaan!

Pohjana koko ulkotarhan tekoon käytettiin Tassujen Tahdissa blogin, ihan mahtavaa ja hyvin yksityiskohtaista kirjoitusta Ulkotarhan rakentaminen. Sovellettiin tuon pohjalta siis hyvin paljon, mutta se toimii erittäin hyvänä aloituksena ja siinä on paljon tärkeitä asioita huomioitu!

Häkin ideointi lähti liikkeelle suttuisista muistiinpanoista ja hahmotelmista muistilapuille. Häkin suunniteltu paikkakin vaihtui muutaman kerran.
Lopulta päätimme rakentaa kuistin viereen, jotta myös talvella olisi helppo viedä nääppiä ulos.

Ihan omin pikku arkkitehdin kätösin (saa ihan vapaasti nauraa mun upeille kaavoille!) hahmottelin sitten häkin idean ja noin suunnilleen mitat. Laskin kuinka paljon verkkoa tarvitsisimme ja kuinka paljon lautoja ja peltiä. Halusimme peltikaton, koska talvella talon katolta tuleva ja muutoinkin kasaantuva lumi on painavaa, emmekä halua että häkki romahtaa.
Kyselin myös neuvoja ja vinkkejä frettiliiton fb ryhmässä, jonka myötä päädyimme myös kaivamaan verkon maahan. Se tuntui järkevimmältä ja turvallisimmalta vaihtoehdolta, vaikka lisääkin työmäärää huomattavasti.
Kaavan mitat eivät lopulta pitäneet, vaan teimme niillä mitoilla kuin siihe kohdalle oli järkevintä. Häkki on kuitenkin kutakuinkin 2,5 metriä leveä ja vajaa viitisen metriä pitkä. Täytyy sanoa, että hyvin pohjustettu suunnitelma oli aika välttämätön. Se auttoi todella paljon tarvikkeiden hankinnassa, mutta myös työskentelyvaiheessa.Kun pohja oli kaivettu (n. lapion piston verran syvälle, eli n. 40-50cm) alkoi verkotus. Raskainta oli siirrellä maata edestakaisin. Verkkoa taisi maahan tulla kolmen kaistaleen verran. Laitoimme ne osittain päällekkäin ja kiinnitimme rautalangalla.
Verkkoa jätettiin reilusti yli reunojen, jotta se voitaisiin kiinnittää elementteihin.
Koska mikään meidän huushollissa ei muutenkaan mene kuin elokuvissa, saimme nyppiä maa-aineksen seasta styroksinpalasia, joita talon seinän vierestä oli hajonnut hiekan sekaan. Joonatanilla on jonkin sortin intohimo styroksiin, emmekä halua, että se syö palasia.

Kehikoksi isältä saatuja ylijäämälautoja, sekä verkkoa. Verkko kiinnitettiin nitojalla. Elementtejä tuli yhteensä 4. Kaksi päätyihin ja 2 sivulle. Rakensimme siis ensin elementit ja sen jälkeen lisäsimme verkosta kaksi suikaletta ja nidoimme kiinni. Pääty elementit tehtii yläreunasta "vinoiksi" jotta saisimme tarvittavan kaadon kattoa varten.


Elementit asteltiin paikoilleen ja niiden asennot tarkastettiin vatupassilla. Sen jälkeen lisäsimme maata, jotta ne pysyvät pystyssä. Teimme aluksi siis päädyt, jonka jälkeen sivut. Se helpotti maan siirtämistä sisälle. Jos olisimme tehneet ensin yhden päädyn ja sitten koko pitkän sivun, olisimme joutuneet siirtämään maan toisesta päädystä sisään, joka olisi jälleen lisännyt työtä.
Urakkaan upposi useampi päivä. Ensimmäisen päivän aikana saatiin juuri ja juuri (aamusta iltaan kun tehtiin) seinät pystyyn. Katoksi viriteltiin tässä vaiheessa pressu, koska suomen kesä oli kovin sateinen. Loppu illasta vielä lapattiin loput maat sisään ja aseteltii reunoille ne palat nurmikko mitä oli säilyny. Pientä lisähaastetta työskentelyyn päivän aikana toi antennintolppa, jota ei suunnitteluvaiheessa osattu ottaa huomioon. Lopulta pienellä kikkailulla sekään ei aiheuttanut suurempia ongelmia.


Sateisten päivien myötä sitten saikin kötöstellä kaiken näköisiä virityksiä, jotta pressu kestäisi kertyvän veden ja vesi valuisi suurimmaksi osaksi pressua pitkin häkin ulkopuolelle.

Verkkoa meni kahdessa kaistaleessa elementteihin. Kun elementit oli asennettu, kieritin niihin sitten rautalankaa kuvan mukaisella tavalla, jotta ne pysyvät kunnolla yhdessä, eikä verkon välistä ole mahdollista karata.


Mies teki oven karmit ja rungon. Siskon kanssa sitten yhtenä iltana verkotettiin ja asennettiin se. Lukoiksi valittiin perus liukulukot, sekä hakaset molemmin puolin ovea. Ovi rakennettiin sen verran korkealle ja sen alle jätettiin vaneria, jotta fretit eivät pääsisi niin vain hyppäämään ovesta ulos.


Ketterä Buda päätti kokeilla ovea pitkin kiipeämistä..
Pois heitettävän, talon vanhan saunan oven, kahva päätyi häkin oveen. Hakanen riittää pitämään oven kevyesti kiinni. Alareunassa oleva salpa laitetaan, jos fretit jätetään yksin aitaukseen tai kuistilla ei ole playpeniä.


Häkki oli käytettävissä pressun ansiosta, joten sisustimme sitä hieman ja päästimme pojat kokeilemaan. Meillä kävi myös tuttavan näädät "tupareissa" ja aika vauhdilla häkissä vilistettiinkin menemään. Kuvissa oleva pallomeri jäi meidän pojilta lopulta "käyttämättä", joten tällä hetkellä se on tyhjänä. Josko ensi kesänä saisi sinne sitten vettäkin, kun tähän projektiin ei sitä enää mahdutettu.

väliaikainen sisustus
Buda tutkimassa

Alvin pallomeressä

Katon rakennettiin kunnon kattotuolein. Itseäni hieman jännitti katon kestävyys, mutta sinne sekä oma mies, että isä kiipesi hommiin. Luotan siis, että kestää myös lumen tulon. (Häkkiä ei rakennettu talon katon rajaan, sillä sisäkorkeutta olisi tullut ihan turhaan lisää ja vastaavasti materiaaleja olisi mennyt hurjasti paljon enemmän. )
Tukipuiksi päätyi rannasta muutama puu. Puut tuovat mukavasti luonnon tuntua ja näyttävät todella hyviltä!

Pellit, kuten moni muukin asia saatiin isältä ilmatteeksi. Pelti on vanhaa navetan seinäpeltiä, mutta sopii varsin hyvin tähän tarkoitukseen. Haalistunut punainen väri ei niin haittaa, kun sen avulla säästyi jälleen iso tukku rahaa!

Reunuksille laitettiin tiiliä. Ehkäisemään edes hieman esimerkiksi käärmeiden pääsyä sisälle, mutta ihan jo ulkonäönkin vuoksi. On kiva että häkissä on jotkut "reunat". Se myös mahdollistaa maan lisäämisen häkin sisäpuolelle ja näin ollen kaivamissyvyyden lisäämistä.

Antennin kohdalle piti tietysti tehdä reikä, mutta
eipä siitä montaa pisaraa sisälle sada.

Itse työ oli ihan hullun rankkaa. Töitä oli helpompaa tehdä sateettomina päivinä, jotka sitten suomen kesän tuntien olivat niitä ainoita lämpöisiä päiviä. Hiki virtasi ja muutama kirosanakin tipahteli silloin tällöin. Olen niin kiitollinen saamastamme avusta. Isäni ja veljeni tekivät ison työn, jotta saimme tarhan edes alulle. Isän ja miehen kanssa sitten jatkettii katon teko. Sisustus on pääosin minun alaani, mutta se ei älyttömiä ole vaatinut.

Työ tekijänsä palkitsee, sillä kun tarha oli valmis, tajusin hymyileväni. Se on upea.


Vaikka aluksi olis ajatus, että pojat eivät itse pääsisi häkistä pois, jonka vuoksi vanerikin oven alareunaan asennettiin, päädyttiin tekemään rampit. Olemme nimittäin pitäneet yhtä playpeniä kuistilla, niin että pojat pääsevät vapaasti kulkemaan sisään ja ulos niin halutessaan. Talvella playpeniä ei voi pitää, jolloin pitää harkita ramppien irroittamista, jotta ei sitten tarvitse metsästää innokkaasti ovesta ulos pyrkiviä näätäkansalaisia pitkin lumihankea..Kuistin playpen on tuonut älyttömän hyödyn, 
kun pojat ovat saaneet oman mielenkiinnon mukaan kulkea tarhaan.
Myös sisustukseen päätyi pääosin tontilta löytyneitä puita. Onneksemme muutama puu oli valmiiksi katkennut ja kuivunut, joten ne päätyivät suoraan häkkiin.

Siniset salaoja putket saatiin tuttavilta (huom saatiin, vaikka tarjottiin kyllä korvausta), joiden oman häkin rakennuksesta ne olivat jääneet yli.
Nurmikkokin onneksi lähti uudestaan kasvamaan, vaikka ensimmäisten viikkojen aikana näytti, että siitä ei enää elävää tule. Loppu päässä on siis nurmikkoa ja allas. Keskiosassa pelkkää maata ja toisessa päädyssä sellaista puuhaketta. Tämäkin saatiin ilmatteeksi, kun pihassa sattui valtava kasa tällaista puusilppua olemaan. Eri materiaalit tuo mukavasti kontrastia ja se on myös erilaista kaivettavaa pojille.


Tavoitteena olisi vielä väsäillä jonkin näköistä "pesäkoppia" sekä tasoja, joita voisi sitten kiipeillä/kulkea, mutta toistaiseksi aika on ollut hieman kortilla. Pikku hiljaa kehitellään tarhaa eteenpäin. 

Valitettavasti on hankala arvioida, kuinka paljon tarha lopulta olisi kustantanut, kun niin paljon saatiin ilmatteeksi tavaraa. Eniten meillä tietenki maksoi verkko. Verkkoa ostettiin kaksi rullaa, metrin korkuista ja 25 metriä pitkää. Yhteensä 120€. Verkkoa jäi kylläkin hieman yli. Muita kuluja oli esimerkiksi lukot, salvat, ruuvit, nitojan niitit. Kaikista ei kuitenkaan ole kuittia. Näihin meni helposti ainakin 50€. Alunperin laskettiin, että jos kaikki oltais ostettu, nii tarhan hinnaksi olisi helposti tullut yli puolet mitä nyt meni. Oli siis erittäin suuri onni, että isältä lyötyi niin paljon ylimääräistä tarviketta, jolle ei enää ollut käyttöä. Rahaa kun näihin elukoihin on palanut ihan mukavia summia!Pojat ovat nauttineet tarhasta ihan älyttömästi. Kasperi on innokkain ja voisi kaivelee vaikka pari tuntia itsekseen. Muutkin toki kaivelevat, mutta eivät siinä määrin kuin Kasperi. Jesper tykkää syöksyä pitkin putkia Joonatanin kanssa. Myös yleinen höntäily, ees taas säntäily ja toisten kimppuun hyökkiminen kuuluu tarhaleikkeihin. Usein pojat ensimmäisten aamurallatuksiensa jälkeen siirtyvätkin kuistin ovelle odottamaan ulos pääsyä! Tarhaan syöksytään toisia tönien ja kotkoatten.


Pikku hiljaa kuitenkin huomaa, että tarhan tämän hetkinen sisustus ei tarjoa virikettä kovin pitkäksi aikaa. Täytyy jatkaa kehittelyä ja hankintoja, jotta saadaan pojille kunnon hupikeskus!


Odotan myös innolla talvea, sillä pojat tykkäävät lumesta, jota myös tarhaan kannetaan heti, kunhan sitä tulee. Sitä ennen täytynee odotellan lehtien kellastumista ja tippumista, että saadaan lehtikasa kannettua sisälle. Sitä ennen voisi muutaman havunoksan tai lehdessä olevan oksan käydä nykäisemässä ihmeteltäväksi. Frettien kanssa kun usein riittää, että jokin on uutta. Uusien juttujen vuoksi on aina hyvä vetäistä pienet hepulit!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti