sunnuntai 11. helmikuuta 2018

Laserterapia kokemuksena ja Joonatanin halvauksen syy

Laserterapia, mitä se on ? 


Tarkemmin löydät tietoa esim. hoitavalaser- sivulta. Tilasimme oman HandyCure laitteemme juurikin MediVendoShopin kautta. Lyhyesti kuvattuna laserterapia toimii valoaaltojen avulla. Tässä vaiheessa on hyvä erottaa kaksi eri lasertyyppiä: suuritehoiset, joita voidaan käyttää lääketieteellisissä leikkauksissa, sekä matalatehoiset, joilla vaikutetaan solutoimintaan. Laserterapiassa käytettävät laserit on nimenomaan näitä matalatehoisia lasereita ja ne tuottavat monimutkaisia prosesseja solu- ja kudostasolla. 

Laserhoitoon vaikuttaa: 
1. lasertyyppi ja aaltopituus 
2. Hoitoannostelu
3. Antoteho - voimakkuus
4. Tehotiheys
5. Syketaajuus
6. Tunkeutumis- ja vaikutusyvyys 
7. Hoitometodiikka
8. Hoitojen aikaväliMiksi Laserterapia? 

Joonatan halvaantui huhtikuussa 2016. Eläinlääkäri käynnin yhteydessä hoitajan kanssa tuli puheeksi laserhoito. Klinikalla oli käytössään tehokkaampi laserhoitolaite, jota he olivat hyvin tuloksin käyttäneet ennenkin (ei toki fretteihin, mutta esimerkiksi hoitajan oma vanha koira käy ajottain jäykäksi, mutta laseroinnin jälkeen kulkee ketterästi esimerkiksi portaita, mitä ei kipeänä ja jäykkänä tee) En ollut aiemmin kuullut koko hoitomuodosta, mutta siinä vaiheessa olimme valmiita ottamaan kaikki keinot vastaan. Se oli paras päätös mitä tiedän tehneemme. Laserhoidoilla oli suuri ja huomattava vaikutus heti alusta asti. Laserhoitojen vaikutus alkaa yleensä 1-3 hoitokerran jälkeen, joten ensimmäisen viikon odottelimme tuloksia rauhassa. Tämän jälkeen jokaisen hoitokerran jälkeen Joonatanin tilanne koheni huomattavasti. Toki tilanteen kohenemiseen on vaikuttanut moni muukin tekijä, mutta laserhoidoilla oli nähtävissä selkeä yhteys paranemiseen. Tämän todisti toinen kierros.

Joonatanin jalat alkoivat toimia huonommin uudestaan syksyllä. Päädyimme sitten ottamaan uuden sarjahoidon laseria klinikalla. Erittäin hyvä päätös tämäkin. Jo ekan hoitokerran jälkeen Joonatan korjasi jalkojaan paremmin lantion alle ja muutaman kerran jälkeen löydettii se jopa sängylle kiivenneenä! Sen Joonatan lopetti jossain vaiheessa, josta sitten tajuttiinkin, että on vähentänyt kiipeilyä ja hyppimistä, eli takapää on taas kipeä/heikko. Tämä kannusti meitä ajatukseen omasta laserlaitteesta, sillä laserhoitojen tarve tulisi kohdallamme olemaan todennäköisesti ikuinen.


Mitä laserterapia sitten tekee?

"Laserterapian vaikutuksia ovat mm. kivun ja kudostulehduksen väheneminen, kudoksen omien korjausmekanismien kiihdyttäminen, solujen kasvu, solun yleisen aineenvaihdunnan kiihtyminen, kudoksen verenkierronparaneminen, arpikudoksen muodostumisen väheneminen, haavojen parantumisen nopeutuminen, ääreishermotoiminnan parantuminen ja puolustusjärjestelmän stimulointi." 
Laserterapiaa on tutkittu paljon, joten jos tuntuu huuhaalta, niin kannattaa googletella aiheesta! Englanniksi asiaa käsitellään termein Low Level Laser Therapy (LLLT).Kuluttajille on tarjolle erilaisia laserhoitolaitteita. Itse päädyimme HandyCureen, koska kuulimme siitä tuttavalta. Päätökseen vaikutti myös helposti saatavilla oleva tieto ja useat maininnat esimerkiksi suomalaisten koirahierojien käytössä olevasta HandyCuresta. Ja tottakai myös hinta vaikuttaa. (HandyCure 350€/ MediVendoShop) Saatavilla on myös jopa tuhansien eurojen laitteita, joissa toki tehot ym. ovatkin sitten ihan eri luokkaa. Mutta meidän käyttöömme HandyCure tuntuin riittävän hyvin. Se oli myös langaton ja pienikokoinen, joka helpottaisi sen mukana kantamista. 

HandyCuren mukana tulee ohjevihkonen ja ohjeita erialueiden hoitoon. Ne ovat kuitenkin ihmisille suunnattuja, vaikka HandyCurea ilmeisen paljon eläimillä käytetäänkin. (Laseria on tullut itsellekin kokeiltua, eikä se ainakaan huonoa ole tehnyt. Omista hoidoista vaan on puuttunut säännöllisyys, joten se kokemus jäänee pelkän "mutu" tuntuman varaan)
Hoitoja annetaan pääasiassa 14 päivää säännöllisesti ja eri taajuuksin. HandyCuressa on 3 eri "tasoa". Joonatanilla olemme käyttäneet kaikkia niistä, mutta niin tarkasti emme ole seuranneet vaikutuseroja, että osaisimme niiden välillä sanoa selkeää eroa. Voimme kuitenkin hyvillä mielin todeta, että hoidosta on ollut apua. Joonatan kävelee paremmin, eli jalat ovat lantion alla, eivätkä harota sivuille tai kävele "vinossa". Joonatan myös kiipeilee enemmän ja leikkii rohkeammin muiden kanssa.

Valitettavasti Joonatanin takapään oireilu jatkuu ja laser tulee olemaan käytössä meillä toistaiseksi. Toiveena olisi, että laserterapia + lihaksistoa kehittävä/tukeva liikunta auttaisi takapäätä kehittymään niin, että laserin tarve vähenisi minimiin tai poistuisi jopa kokonaan.

Olemme myös kuulleet muutamasta muusta fretistä, joilla vastaaviin vaivoihin on laseria käytetty ja kokemukset ovat olleet positiivisia. Tämän perusteella uskaltaisin kehottaa ainakin kokeilemaan! 


Halvauksen syy?

Yllätykseksemme taisimme saada ainakin osittaisen vastauksen Joonatanin halvaukseen ja takapään ongelmiin. Vastaavanlainen sattui toiselle fretille loppuvuodesta. Saimme hyvin pian toisen vastaavan halvaustapauksen jälkeen viestiä. Syyksi tälle toiselle todettiin mm. huonot lonkat ja reisiluun epämuodostuma. Tarkasteltuamme Joonatanin röntgenkuvia uudelleen, totesimme hämmästyneinä, että siellähän se kuvissa näkyy Joonatanillakin. Vasemman puolesen jalan reiden pää ei ole kunnolla lonkkamaljassa. Se näkyy kuvassa harmaana alueena lonkkamaljassa. Lonkan tulisi olla tiivis. Jotta se olisi helpompi erottaa, on verrokiksi otettava terveet lonkat. Edes menneellä Osmolta löytyi röntgenkuvat ja heti ensi silmäyksellä pystyi toteamaan, että siellä näkyi myös terveet lonkat.
Joonatanin kuva
Osmon kuva
Joonatanin kuva suurempana
Joonatanin suurennetussa kuvassa oikealla puolella näkyvässä lonkkamaljassa on selkeästi nähtävissä väljyyttä. Aiomme kuvauttaa Joonatanin uudestaan. Pyydämme, että kuvat otettaisiin erityisesti lonkista, jotta saataisiin mahdollisimman hyvät ja tarkat kuvat siltä alueelta.

Vaikka tieto mahdollisesta syystä onkin omalla tavallaan helpottava ja ohjaa, minkälaista hoitoa Joonatanille olisi hyvä tarjota..on se myös samalla musertava. Lonkkavialle ei ole mitään tehtävissä. Joonatanin tulevaisuus on kuta kuinkin seuraava: oireita ja kipua hoidetaan, kun niitä ilmenee tai on havaittavissa. Jos kipu, oireet, jalkojen heikkous tai muu menee niin pahaksi, ettei voida enää puhua elämisen arvoisesta elämästä, niin valitettavasti meillä ei ole vaihtoehtoja. On tärkeää, että fretti voi säilyttää omall lajilleen tyypillisen toiminnan. Kipu on myös sellainen tekijä, josta en halua kenenkään kärsivän, etenkään kroonisesti. 

Toistaiseksi olemme kuitenkin pärjänneet laserin ja levon avulla. Jatkossa on haaveena uinnin kokeilu uudestaan ja säännöllisempi liikunnan lisääminen. Valitettavasti oma elämäntilanne on ollut etenkin koko tämän vuoden alun ajan todella haastava, eikä aikaa tai jaksamista tähän ole löytynyt. Mikä on todella väärin. Toivon, että tilanne tasoittuu pian ja voimme jatkaa kuntouttamista paremmin.

Mikäli jollain herää kysyttävää laserterapiasta/HandyCuresta/Joonatanin tapauksesta, niin laita rohkeasti kommenttia tulemaan! Yritän vastata sen mitä osaan!

Lopuksi vielä iso kiitos ALMAVET! 
Saimme todella hyvää hoitoa Joonatanin kanssa (ja muutenkin kaikki hoitunut teidän kanssanne mahtavasti ♥) Laserterapiasta vinkkaaminen ja sen kokeilu teillä on ollut meille kultaakin kalliimpi kokemus. Jokainen laserhoitokerta oli miellyttävä kokemus. Hoitajista huokuu kiinnostuneisuus ja välittäminen, mikä välittyy niin omistajalle kuin lemmikille. 
Olette myös ihanasti vastaanottaneet fretit asiakaskuntaanne, kun niitä aiemmin ei samassa määrin ole ollut. Jaksatte selvittää niitä seikkoja, joita ei omasta tietotaidoistanne löydy ja jatkossakin voimme luottavaisin mielin uskoa pojat teidän hoitoonne ♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti