lauantai 20. tammikuuta 2018

Joonatanin hampaiden poisto

Joonatanin hampaiden kuntoa oltiin tarkkailtu jo pitkään. Joskus keväällä huomattiin muistaakseni näyttelyn arvostelulomakkeen myötä, että sille on alkanut kertyä hammaskiveä, mikä ei ollut sen ikäiselle (alle 1v.) normaalia. Muistaakseni merkintää oli lähinnä "värjääntymisestä". Sitä oli kuitenkin niin vähän molemmin puolin, että kyseltyämme asiasta, jäimme seuraamaan sen kehittymistä.

Kesällä olimme Hankkijalla pitämässä frettipäivää, jossa pyörähti ohi mennen erä kasvattaja, jonka kanssa kurkkasimme suun tilannetta. Muutoksia oli nyt huomattavasti enemmän. Ei kuitenkaan niin paljon, että pitäisi varata vielä aikaa poistamiseen. Elokuussa käytiin kurkun turvotuksen vuoksi eläinlääkärissä, jolloin ell totesi, että vielä ei voi sanoa, että varatkaa nyt heti aika, mutta lähitulevaisuudessa se olisi hyvä. Niimpä päätimme, että voisimme syksyllä hammaskiven poistattaa.

Tuli syyskuu, meidän järjestämä frettinäyttely, johon suurin ajasta menikin. Lokakuu meni rauhassa, lähinnä jalkoja kuntoutellessa. Marraskuun alussa oli frettinäyttely jälleen, jossa vaihdeltii kuulumisia mm. kasvattajan kanssa jota nähtiin pitkästä aikaa näyttelyn myötä.

Sitten kurkku turposi taas. Vastahan se oli vajaa viikko sitten ollut kunnossa näyttelyssä. Ja silloin vielä kurkittiin suuhun ja katseltii hammaskiven kehittymistä ym, että kohta voitaisiin se aika tilata. Väänneltii suuta auki ja videoitii suuta/kurkkua, että mikä siellä voi olla. Siinä sitten hoksattiin et hetkonen. Nyt on kyllä etuhammas tulehtunut ja pahasti. Myös ikenet olivat punaiset ja tulehtuneen oloiset. Niimpä soitettiin ell ja lähdettiin näyttämään varmistuaksemme asiasta. Kehotus olikin mahdollisimman nopea hampaanpoisto. Kipulääkettä ja anitbioottia saatiin reseptille, joista kipulääke otettiin heti käyttöön. Antibioottia ei otettaisi käyttöön, ellei tilanne huononisi merkittävästi ell ohjeiden mukaan.

Oikealla puolella suuta hampaat ovat puhtaamman valkoiset
Vasen puoli runsaan hammaskiven peitossa, sekä ientulehdusta
Etuhampaan ien vetäytynyt voimakkaasti, ienpussi/ien tulehtunut

Sitten lähdettiin selvittämään, että mikäs on ensimmäinen päivä, kun päästäisiin hammas poistattamaan. Soitettii mm. Tampereelle, joka on parin tunnin ajomatkan päässä, mutta ajat menivät useiden viikkojen päähän. Soitto Porvoon Linnunmäelle pelasti. Aika saatii 4 päivän päähän. Edessä siis 500km reissu. Oltiin menossa vielä samaan syssyyn Helsinkiin keikalle, ja ihme kyllä saatiin molemmat onnistumaan. Antibioottikuuriakaa ei tarvinnut aloittaa, vaan pärjättiin kipulääkkeellä.

Porvooseen päästiin hyvissä ajoin perille. Käytiin ilmottautumassa ja odoteltii et Joonatan pääsee sisään. Ku oltiin luovutettu Joonatan lääkärille käytiin Porvoon keskustassa kaupassa hakemassa pientä evästä ja käveltii huvin vuoks parin kadunkulman ympäri. Brunbergin tehtaanmyymälässäkin pyörähdettiin. 
Sitten köröteltiin takaisin klinikalle, jossa olikin jo aikalailla valmista. Järkytys oli lievä, kun yhden hampaan sijaan oli lähtenyt ihan muutama muukin.. Etuhammas oli tulehtunut ja poistettu, mutta nukutuksessa suun avattuaan ell oli heti todennut, että vasemman puolen hampaissa on jotain. Lopulta oli selvinnyt, että alaleuassa oli iso ja laajemmalle levinnyt tulehdus. Kaikki huonot ja vaurioituneet hampaat poistettiin. Hoitaja tiskillä vielä tarkenti, että ison poskihampaan juuressa oli ollut halkeama, joka ei näkynyt ulospäin. Itse leikkaus meni hyvin ja Joonatan kurkkikin hyvin uneliaan näköisenä kantokopasta. 


Hampaan juuressa näkyy halkeama ruskeana viivana

Niimpä unelias näätä autoon ja kohti kasvattajaa. Hän ihanasti lupautui ottamaan Joonatanin siksi aikaa luokseen, että kävisimme Helsingissä katsomassa keikan. Kerta oltiin tänne asti tultu, liput maksettu aikoja sitten ja esiintyjänä ulkomaalainen bändi, jota pääsee vain harvoin katsomaan, päätettiin kuitenkin keikalle mennä. Playpen, vesikuppi, peti. Lääkkeet namitahnalla alas. Sitten pian käpertyi pikkuinen nukkumaan petiin ja sieltä se myös löytyi kun yöllä tultiin se hakemaan kyytiin. Yöllä sai rauhassa ajella kotiin, kun Joonatan vaan nukkuin ja kotiin päästyäänkin vetäytyi aika nopeasti nukkumaan. Seuraavana päivänä käytiinkin sitten hakemassa toisaalla hoidossa olleet pojat kotiin.

Ensimmäisinä päivinä Joonatania selvästi hämmensi suun muuttunut sisältö, tai ehkä lähinnä sen puuttuminen. Juomisen tai syömisen jälkeen lipoi pitempään suutaan ja naaman putsaaminen tuntui olevan hankalaa. Leluja Joonatan olisi mielellään heti retuuttanut, mutta yritettii niitä siirrellä sen verran saatavilta, että haavat ehtisivät parantua edes vähän. Vaan minkä tuolle leluimurille mahtaa, kun pian se jo kipitti jostain löytämänsä lelun kanssa piilottelu hommissa..

Suun haavat paranivat todella nopeasti. Jauhelihan syöminen onnistui heti. Pikku hiljaa sitten vaihdettiin sitkeämpään mm. palalihaan. Lopulta se itse nappasi kaulan palasen syötäväksi muilta pojilta ja päätin sitten katsoa miten sujuu. Hyvinhä se upposi, vaikka opettelua vaatikin, ettei yrittänyt sitä leikatun puolen "hampailla" syödä. Niimpä palailtiin normaaliruokaan. Nykyään ei edes huomaa, että jätkältä puuttuu pätkä hampaita. Kaikki ruoat uppoaa. Tietty ei käytä toista puolta yhtä paljon kovan ruoan syömiseen ja jatkossa tulee leikatulta puolelta käydä poistattamassa hammaskiveä.

Kuva kesken haukottelun on hyvä tapa saada kunnon katsaus suuhun

Ja tämä on yksi hyvä muistutus pitää huolta niistä oman lemmikin hampaista. Lemmikin hampaat ovat todella tärkeät. Olivat ne sitten jyrsijän tai vaikka petoeläimen. Niistä huolehtiminen on yksi omistajan perus tehtävistä! JOKAINEN lemmikki ansaitsii suuntansa pidettävän huolta. Esimerkiksi koiran pitkään jatkunut pahalta haiseva hengitys on jo varoitusmerkki, josta pitäisi huolestua! Lemmikit eivät myöskään näytä kipua, joten on turha odottaa, että lemmikki alkaa osoittamaan kipua jollain tapaa. Silloin vaiva on usein jo jatkunut pitkään ja päässyt todella pahaksi!

Hammaskiveä eli plakkia kertyy hampaan pinnalle. Se on kellertävää ja voi pahimmillaan peittää koko hampaan. Plakki aiheuttaa ientulehdusta, joka itsessään on jo inhottava vaiva (jokainen varmaan tietää miltä tulehtunut ien tuntuu..) Se voi myös kehittyä parodontiitiksi, eli kiinnityskudostentulehdukseksi. Hampaat voivat sen vuoksi irrota. Sen myötä tulehdus voi myös levitä muualle kehoon, heikentäen yleiskuntoa ja aiheuttaen jo huomattavasti isomman terveysriskin.
Esimerkiksi Evidensian sivuilta löytyy hyvä artikkeli lemmikkien hampaiden hoidosta:

KYMMENEN MYYTTIÄ LEMMIKIN HAMPAIDEN HOIDOSTA


Itseäni hieman harmittaa, ettei ehditty hampaita hoidattaa, niin ettei sinne olisi ehtinyt tulla noin paha tilanne. Osa nimittäin varmasti johtuu siitä, että plakkia kertyi niin paljon ja se ehti muhia hampaan pinnalla niin pitkään. Toisaalta poskihampaan halkeama, jota ei voinut nähdä suun puolelta, on seikka joka on varmasti vaikuttanut omalta osaltaan tähän tapahtumaketjuun. Arvoitukseksi jäi, mistä se johtuu. Onko leukaan tullut joku isku ja hammas on haljennut? Onko tämä tapahtunut elokuussa, kun Joonatanin kurkku ensimmäisen kerran turposi, mutta nähtävillä ei ollut mitään selkeää syytä? Onko silloin ollut jokin tulehdus, joka on turvottanut nielun imusolmukkeita ja joka uusiutui myöhemmin muutaman kerran?
Entä onko Joonatanin vasen leuka ollut kipeä? Onhan sen täytynyt olla. Syksyltä muistan, kun se alkoi hangoittelemaan korvausputsauksessa enemmän vastaan. Silloin toki paljon pidetään kiinni nimenomaan pään läheltä ja on voinut aiheutua kipua, jota ei olla ymmärretty johtuvan suusta, vaan luultu että korvien putsaaminen tuntuu pahalta. Ja söikö se sittenkin enemmän toisella puolella suuta? Luiset lihat ovat uponneet siinä missä ennenkin, mutta voihan nekin syödä vain toisella puolella pureskellen. Miten emme huomanneet jos syöminen on tapahtunut osittain kivuliaasti?

Monta kysymystä, johon ei ole vastausta. Vain tästä tapauksesta heränneitä ajatuksia ja oivalluksia, joiden jakaminen toivottavasti herättää muitakin pohtimaan oman lemmikkinsä terveyttä ja suun hoitoa. Ainakin meillä jatkossa puututaan herkemmin ja aiemmin jo pienempäänkin suun vaivaan. Joonatanilla ei ainakaan ole varaa montaa hammasta enää poistattaa. Eikä meille ole tarkoitus hommata yhtään enempää hampaattomampaa karvalimusiinia, joiden suun hoito tulee tulevaisuudessa maksamaan paljon enemmän kuin ongelmien ennaltaehkäisy!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti