lauantai 6. tammikuuta 2018

Vuoden kulujen yhteenveto

Olen vuoden aikana yrittänyt ottaa ylös kuluja. Eläinlääkäri kuluja olen jo useampaan otteeseen listannutkin. Kaikkea ei varmastikaan tässä ole, mutta ainakin ne mistä olen muistanut säästää kuitin tai muutoin kirjannut ylös. Elikkä lähinnä omaksi ilokseni (tai voiko tästä kovin iloiseksi tulla..) halusin koostaa yhteen vuoden menoja. Se auttaa hahmottamaan, mihin rahaa menee normaalisti. Meillä kun eläinlääkärikulut ovat kivunneet useamman tonnin puolelle, niin hieman auttaa realisoimaan, että mihin kaikkeen muuhunkin sitä rahaa sitten menee.

Koska Päärynäeläin ja makkaraminionit blogissa on säännöllisesti koottu kuluja ja nyt ilmeistyi loppu vuodesta vielä yhteenveto hienoilla diagrammeilla ja kuvioilla, halusin itsekin kokeilla sellaisen tekemistä. Toki paljon yksinkertaisemmin ja vain kaikista kuluista yhteensä. Minulla ei ole esimerkiksi eriteltynä lemmikkien kuluja yksilöllisesti, mutta kategoriat sen sijaan tein. Ja tarkennukseksi: tässä on vain niitä perinteisimpiä juoksevia kuluja. Eläinlääkärikuluja tai esimerkiksi ulkotarhan rakentamiseen kuluneita euroja en tähän halunnut laittaa.


(huom. kissanhiekka ja pelletit ovat siis sama asia)

Ruokinnan oletinkin olevan suurin kulu, sillä raakaruokinta ei ole edullisimmasta päästä. Haluamme kuitenkin raa'alla ruokkia, joten sillä on hintansa. Pääasiassa ostamme ruoat kahdesta paikasta: Vauhti Raksulta ja Rahulan Rehusta. Vauhtiraksulta tilaamme isoja satseja, kuten 10kg kauloja, 15kg siipiä sekä tipuja 50kpl:n pusseissa. Myös hiiret ovat osoittautuneet halvimmiksi sitä kautta, vaikka niistä saa joka tapauksessa maksaa itsensä kipeäksi. Rahulasta sen sijaan löytyy sisäelimet, broilerin- ja kalkkunanjauheliha, sekä satunnaisesti tarjoamamme erilaiset lihat kuten lammas ja poro.
Kuluihin on siis laskettu suoraan kuiteista saadut summat. Olemme kuitenkin saaneet ruokaa esimerkiksi frettipäivien yhteydessä kiitokseksi tai myyneet pieniä satseja tutuille. Ne summat ja määrät eivät kuitenkaan ole suuria. Lisäksi viimeisimmistä ostoista on edelleen jäljellä ruokaa, joten koko summan edestä ei voi sanoa ruokaa menneen tämän vuoden puolella.
Raakalihan kuluiksi tuli 632,48€Muita ruokiin luokiteltavia kuluja ovat olleet kuivaherkut 33,06€, lisäravinteet 51,30€ (huom! saimme mm.palkintona ja tutuilta vaihtokauppana osan lisäravinteista, joten kaikkiin ei ole mennyt rahaa) sekä vitamiinitahnat 79,68€. Pääasiassa olemme ostaneet Zooplussan kautta vitamiinitahnoja. Niitä kuluu lähinnä hoitotoimenpiteissä (kynsien leikkuu/korvien putsaus), mutta tuon summan edestä niitä on lähinnä mennyt terveysongelmien vuoksi, eli lääkkeiden annon yhteydessä, korvatippakuurien aikana, Joonatanin laseroinnissa paikallaan pysymiseksi jne.

Tarvikkeisiin (sis. myös lelut ja pedit) 169,46€
sekä kissanhiekkoihin 165€ on kulunut lähes saman verran.  Kissanhiekkalaatikoita meillä on omakotitalossa pääasiassa ollut 4. Niistä 2 poikien huoneessa, 1 eteisessä ja 1 keittiön ja olohuoneen välillä. Nyt olemme vaihtaneet vielä poikien huoneen yhden pienemmän laatikon kahteen laatikkoon (lattialle, häkissä on säilynyt oma laatikkonsa eli yhteensä 3). Lisäksi olemme taistelleet makuuhuoneeseemme matolle tekemisestä ja nyt olemme yksinkertaisesti laittaneet sinne hiekkalaatikon. Pojat nukkuvat paljon makuuhuoneessamme, joten ei kai voi olettaa että uniltaan juuri herännyt näätä jaksaisi kovin pitkälle kipitellä asioilleen. Lisäksi meillä on satunnaisesti ollut hoitonäätiä, joskaan niiden osalta hiekan kulutus on ollut varsin pientä. Meillä on myös pari laatikkoa äitini luona, jossa vierailemme viikonloppuisin. Kulutusta siis riittää. Hiekkana meillä on Cat's Best Ököplus, joka on puusta tehtyä hieman kissanhiekan kaltaista. Olemme todenneet sen parhaimmaksi niin siivottavuuden, kuin kulutuksen kannalta. Pakkuuntuva hiekka jättää laatikkoon puhtaan, eikä se kulkeudu ihan mahdottomasti joka paikkaan.
Tarvikkeisiin laitoin mm. ruokakupit, hiekkalaatikot, hihnat/valjaat, kuljetuskopan pyörät ja pesuaineet. Ja juuri muistin, että ostettiin yksi paketti pissa-alustoja lähinnä kantokoppaan pikkuhiekkalaatikon tilalle. Sen lisäksi tuli hankittua kahdet valjaat+hihnat yhden isommat tilauksen yhteydessä, ne taisivat olla jonkun 4€ kpl. Eli pientä heittoa yhteissummissa on!
Lelut ja pedit sen sijaan ovat pysyneet kohtuudessa. Lähinnä syntymäpäivä- ja joululahjaksi ostettu jotain ja 1 iso peti n. 30€lla. Nopeasti sitä kuitenkin kertyy, koska peteihin ja leluihin meni yhteensä 64,04€

Yksi huomioitava seikka kuluissa on se, että IKEAn kuitteja ei näissä ole. Olemme sieltä ostaneet lähinnä pyyhkeitä ja vilttejä, mutta koska ne ovat vuosia kestäviä tavaroita ja osa on ollut omaan käyttöön tai olen niistä ommellut petejä tai riippareita, en olisi osannut eritellä minkä verran on varsinaisesti poikiin kulunut. Uskaltaisin sanoa, että sinnekin on useampi satanen uponnut ihan vain poikien tarpeisiin. Olemme kuitenkin niillä säästäneet todella paljon esimerkiksi peti ja riippari kuluissa, sillä teen kaikki pääasiassa itse.

Lääkintä ja terveydenhoitokulut 110,27€ mm. Kasperin ihottuman hoitava shampoo, haavanhoitotuotteita, Joonatanin vesijumppa-allas sekä esimerkiksi vatsansuojalääke apteekista. Näistä varmasti puuttuu osa, mutta ainakin ne mitä nyt muistin, on laskettuna.

Yhteissummaksi päätyi siis 1241,61€ 

Se ei sinänsä kuulosta paljolta, kun tietää että rahaa on mennyt noiden yleiskulujen lisäksi muuhunkin. Onhan se silti kunnioitettava summa pelkästä ylläpidosta!

Ja jos lasketaan kuukausittaisia menoja:
  • Ruokakuluja n. 700€ (koska tahnojen menekki ollut yltiö paljon, joten en huomio sitä) olisi se n. 60€/kk eli yhdeltä fretiltä n. 20€
  • Hiekat 165/vuosi eli n. 14€/kk
  • Terveydenhoito (eli korvahuuhteet, haavanhoito ym perus) 110€/vuosi eli n. 9 €/kk
  • Loppujen lopuksi 3 näädän perusperus kulut n. 83€/kk
  • huom! Tarvikkeita ym. en laskisi perus kuluihin, sillä ilman niitäkin pärjää!
  • Tähän huomiona pakollinen vuosittainen penikkatautirokotus joka n. 40€/fretti eli n. 120€ joka sitten tuo ns. kympin lisää kuukausi kuluihin, jos sen niin haluaa laskea.

---- 

Koska Eläinlääkäri kuluja ei voi olla mainitsematta, kun puhutaan vuosi kuluista: laskin vain tämän vuoden käynnit ja loppusummaksi tuli 2964,17€

Näistä on helppo eritellä suurimman osan kuluneen Joonataniin, jonka terveysongelmat eivät tunnu loppuvan. Mutta se onkin jo aihe erikseen. Lisäksi on toki ollut korvatulehduksia ja muita yllättäviä käyntejä vähän kaikilla, niin päivystyksessä kuin muutenkin. 
Osmon ell kuluja ruumiinavaus mukaan luettuna tuli n. 600€ 
Toki myös vuosittaisia kuluja mahtuu mukaan, esim Jesperin implantti ja 3 fretin rokotus joukkiksessa n. 235€
Muita edellä mainittujen huomioiden lisäksi on se, että meille ei esimerkiksi tänä vuonna tullut pentua, joten sinänsä pennulle suunnattuja tarvikkeita ei tullu ostettua. Kodinvaihtaja Osmon mukana tuli jonkun verran tavaraa, joten sen puolesta ei menekkiä ollut.
Sen sijaan Ulkotarhan rakentamiseen upposi useampi satanen. Tarkkoja lukuja ei valitettavasti ole. En tiedä saisinko ne jostain kaivettua, mutta olisiko n. reilu 200. Verkko maksoi eniten, sillä kaiken puutavaran, sekä kattopellit saimme ilmatteeksi isältäni. Pienempiä kuluja olivat sitten ruuvit, niitit, salvat/lukot, kulmaraudat ym. Tarhaan tuli ostettua (ilmatteeksi saadun salaojaputken lisäksi) salaojaputkea n. 15€:lla. Tarhan koppaan ei mennyt varsinaisesti mitään, koska vanerit saimme kun kävimme pilkkomassa erään tutun vanhan sisäkäytössä olleen ison "häkin" hävitettäväksi ja villat olivat ylijäämää kylppäri remontista.

Näyttelykuluihin voidaan laskea todistettavasti lähinnä osallistumismaksut. Toki matkaa on yleensä 200-300km suuntaansa ja ruokaakin päivän aikana kuluu. Ruokailuissa ollaankin nykyään panostettu omiin eväisiin, sillä herkästi menee monta kymppiä/hlö/päivä jos kaikki ostetaan kaupasta tai ravintolasta. Ja matkalla ollaan usein lähes vuorokauden verran.
Vuonna 2017 osallistuttiin näyttelyihin seuraavanlaisesti, 3 frettiä/näyttely:
Fantastic Ferret 2017 ilmot 40€, matkaa n. 500km
Colors of fall Ferret Show 2017, ilmot 45€, matkaa n. 20km
Finnish Ferret Festival 2017, ilmot 38€, matkaa n. 340km
PreWinter Festival 2017, ilmot 49€, matkaa n. 380km
Ilmot yhteensä 172€, matkaa n. 1240km.
Eli tähän kun lisäisi kahden hengen ruokailut, joihin n. 20€/hlö eli n. 160€, bensakuluja jos n. tankillinen per reissu =  n. 250€. Niin näyttelykulut pelkästään näillä summilla ja kuluilla huomioituna olisivat n. 580€


Varsinaisia kuluja vuonna 2017 voidaan laskea menneen n. 5200€

Ja se on suuri summa. Paljon on asioita ja hankintoja, joihin voi itse vaikuttaa. Olemme siirtyneet isoihin ruokapakkauksiin, teen itse riipparit ja pedit halvoista (yleensä ilmatteeksi saaduista vanhoista lakanoista ym) emmekä osta juurikaan leluja tai muuta ylimääräistä. Myös eläinlääkärikuluissa olemme edes jotenkin pyrkineet kohtuullistamaan, mutta se on ymmärrettävästi todella vaikeaa. Ensivuonna emme myöskään tule osallistumaan niin moneen näyttelyyn: pyrimme osallistumaan vain näyttelyihin, jotka ovat lähempänä, jolloin matkaa ei tule yhtä paljon, aikaa ei mene lähes vuorokauden ympäri ja kulutkin pienenevät pelkästään ilmomaksujen vähentyessä.

En voi kuin todeta, että toivottavasti ensi vuonna kulut eivät olisi noin suuret. Kyseessä on kuitenkin 3 näädän lauma. Se laittaa myös pohtimaan, minkälaisia taloudellisia menoja liittyy esimerkiksi lauman kasvattamiseen tai erilaisten hankinta ratkaisujen tekemiseen. Auttamatta koko vuoden yhteissummaa nostaa lähes 3000€ eläinlääkärikulut. Jos kulut liikkuisivat tuolla 1500€:n hujakoilla, ei yhtään hikoiluttaisi tehdä näitä laskelmia. Yli 5000€ on kuitenkin sen verran iso summa, että edelleen jatketaan säästölinjalla, tehden itse niin paljon kuin voimme.

----

Tulevat postaukset, jotka odottavat luonnoksissa tekemistään, ovat toivon mukaan hieman miellyttävämpää luettavaa nii kuvien tuoman keveyden, mutta myös sisällön vuoksi. Vaikka aika paljon raskaita asioita, kuten Osmon tutkimus tulokset, Joonatanin hampaiden poisto ja loppuvuodesta myllännyt vatsatauti onkin käsittelemättä. Tulossa on kuitenkin myös vuoden 2017 yhteenveto ilman taloudellista näkökulmaa, sekä kokemuksemme laserhoidosta! Myös näyttelynjärjestämisestä olisi tarkoitus kirjoittaa, sillä se jos mikä on kokemus! Myös tulevat mahdolliset uudet jutut ja tähän saumaan voisi todeta salamyhkäisesti "yhteistyökuviot" herättävät pienen jännityksen lisäksi intoa ja toivoa. Palailemme myös frettipäivien pariin keväämmällä, nyt kun vatsatauti karanteenimme on ohi ja olemme pitäneet muutenkin hieman taukoa niistä. Niistäkin oma postauksensa kehitteillä.

Toivottavasti saisin nyt kurottua umpeen noita odottavia aiheita, vaikka itselläni on edessä varsin haastava kevät niin henkilökohtaisesti, kuin ihan koulunkin puolesta. On edessä harjoittelujaksoa, opinnäytetyötä ynnä muuta! Jospa kevään lisääntyvä valo ja pikku hiljaa alkava kevät toisi ylimääräistä energiaa ja tekemisen meininkiä! 

Uutta alkanutta vuotta ja uusia seikkailuja kohti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti