tiistai 15. syyskuuta 2015

Arkirytmi ja viikonloppu vierailu

Elämme näätälapsen kanssa on muuttunut varsin tasaiseksi, arkiseksi. Aamuisin mies päästää Kasperin herättyään leikkimään, minä laitan takaisin kouluun lähtiessä. Kun tulen koulusta (mulla lähinnä puolikkaita päiviä), niin päästän sen riehumaan. Osaa päivällä olla kovin riiviö, kun on aamulla saanut leikkiä vain n. tunnin ajan. Keksii kaikkea jäynää ja uutta jekkua. Vakioksi on muodostunut sohvan repiminen. Sitten se nukkuu vielä muutaman tunnin ja miehen tultua töistä riehuu pari tuntia, taas nukutaa ja illalla ennen nukkumaan menoa riehuu taas. On siis hereillä n. 4 krt, 1-2,5h kerralla. Nukkuu saman verran pätkissä.

Nukkuminen on riehumisen lisäks parhaita juttuja

Vieraiden varpaiden maistelu on jäänyt jopa aina vaan vähemmälle. Kielletyn asian tekeminen loppuu aika pitkälti tiukalla "Ei!" kiellolla. Eilen tuli puheeksi, että ei ole kiellettyjä asioita/esineitä piilotellut tai ottanut, mutta sitten hoksattiin että eihän meillä oikein ole sellaisia. Koko olohuone/eteisemme on täysin pyhitetty näädälle, eli läheskuin näätä huone. Ainoat ylimääräiset lähes saatavilla olevat tavarat on sohvapöydällä, johon Kasperi ei yltä. Toki yrittää aina silloin tällöin sohvalta kurkotella pöydällä, jolloin päätyy 100% varmasti lattialle. On myös muutamia uskaliaita loikkia tehnyt ja hieman ollaan pelätty, että sattuu. Mutta meno senkuin kiihtyy. Muutaman kerran olen lyönyt häkkiin rauhoittumaan, kun on vain juostu repimässä paikkoja ja hyökitty jopa meidän jalkoihin.

Lelut viedään työpöydän alle piiloon

Mitä kuvaat mun piiloa?!


Aika paljolti Kasperi touhuilee itsekseen. Hiippailee pitkin kämppää, leikkii leluilla tms. Huippujuttuja on muovipussit. Niissä touhuaa itsekseen pitkänkin tovin. Lisäks ostettii hiekkalaatikon kaivuuta vähentämään "makaroonilaatikko". Ihan ekana kävi siellä vähän pyörähtämässä, mutta oikeastaan tänään vasta kunnolla möyrinyt siellä itsekseenkin. Yleensä kaivannut innostusta, niin että itse tungettu käsi makaroonien sekaan ja sitten alkanut päätään siellä pyöritellä. Tää idea saatiin toiselta näätä harrastajalta. Hiekkalaatikossa pyöriminen, kaivaminen ja ohi kakkiminen on loppunut kuin seinään. Tuon lisäks käännettiin hiekkalaatikko häkissä toisin päin. Sai ihan pyyhkeen nurkkaan, johon aina oli pyrkimässä ja se onkin yks lemppari nukkumapaikkoja. Kasperi ei tunnu oikein riippareista tai pesistä välittävän. Nukkuu tasolla, pyyhkeen alla.

Parasta just nyt
Mukana lemppari lelu, ankka

Kasperin rytmi on aika vakiintunut. Tai huomaa että nopeasti tottuu meidän rytmiin. Esim. koulu aamuina alkaa jo itse puoli 8 kiipeämään häkkiin syömään ja nukkumaan, ku kohta oisin sen laittanu. Iltaisin menee nukkumaan aikalailla puoli kymmenen aikaan. Sitten tuleekin meille kiire, että ollaan klo 23 nukkumassa, muutoin herää pian uudestaan ja ne ravit vasta hurjat onkin..

Alatason puhtaana säilymiseen 
auttoi laatikon vaihto toisinpäin
ja pyyhkeessä nukutaan lähes 
yhtäpaljon kuin ylätason pyyhkeellä

Suurinosa tutuista ja ystävistä on toverusta käynyt tapaamassa, eikä ainakaan mun korviin ois kantautunut marisemista. Eikä kukaa oo hajuakaan moittinu, Jopa 3v kummityttö kävi katsomassa, eikä saanut edes hampaista. Oltiin kyllä niin varovaisiakin, että ei ihmekkään.

Ruoan suhteen on ollut helppoa, kun Kasperi syö minkä eteen tuo. Paitsi herkkuja. Kokeiltii kuivattuja kananpalasia, joita haistelee innoissaan, mutta ei ota suuhun. Täytynee vielä etsiä sopiva herkku. Pääasiassa yöksi/yksin olon ajaksi annetaan vähemmän kannettavissa olevaa ruokaa, koska ne sitten löytyy hiekkalaatikosta. Syö ne sitten puruineen päivineen, joka ei oikein kuulu Fretin ruokavalioon. Tokihan oivaksi piilopaikaksi on osoittautunut riippuvapesäkuutio. Kuitenkin yksin ollessaan ne päätyvät hiekkalaatikkoon. Illalla sitten annetaan kanankauloja yms. Kanansiivet eivät uponneet ihan yhtä hyvin, mutta onhan niissä toki enemmän työtäkin. Hiiret maistuvat varsin hyvin. Niitä annetaan pari krt viikossa, etenkin jos uloste on löysempää. Putsaa sit vähä suolistoa samalla. Kakka onkin rakenteeltaa hyvin vaihtelevaa. Ainakin raksuista tuntuu menevän enemmän löysälle, niitä ollaanki vältelty tiukasti muutenkin. Välillä sille ei kuitenkaan tunnu olevan mitään järkevää syytä. Asettuu kuitenkin päivässä, joten ei olla huolestuttu.

Uusi paikka tutkittavana

ja tottakkai

kuistia piti vähän maistaa..
Vierailu

Oltiin siis viikonloppu anoppilassa. Kasperi pakattiin lootaan perjantaina. Automatkan nukkui. Perillä touhotti uudessa huoneessaan. Otettiinki mukaan vilttejä, pyyhkeitä ja leluja kotoa. Ajateltiin, että ei sitten kaikki haise uudelta ja oudolta. Kasperi leikkikin ahkerasti. Käytii myös ekaa kertaa ulkona valjaissa. Valjaita ollaan siis kokeiltu sisällä, et miten reagoi. Ekan kerran vähän pyöri ne päällä, mutta nyt ei edes huomio niitä. Päälle ollaan laitettu niin että napostelee nutriplussaa samalla kun ne puetaan. Pysyy paikallaan ja säädöt saa helpommin kohdalleen.Ulkoilu oli hauskaa katsottavaa. Huomas kuinka toinen innostu iha älyttömästi. Toisen kerran ulkoiltii lauantaina. Ei ruvennut pahemmin vänkäämään vastaa, jos hihna loppui tai ei johonki päästetty. Enimmäkseen kirmaili ympäriinsä ja haisteli. Kaiveli toki hieman rännin alusta, kun löysi pehmoisen kohdan.Anoppilan alakertaankin sitten päästettiin, kun ensin tukittiin ison kaapiston reunat. Kävi ne kurkkaamassa, mutta ilmeisemmin tuumas ettei edes yritä. Alakerrassa haisteli seinän vierusta huoneen ympäri. Hieman innostui leikkimäänkin. Tutkimista oli vaan niin paljon, että ei oikein ehtinyt keskittyä mihinkään. Sohvan alta sitten löydettiin väliköt, johon teipattiin pahvit eteen.


Koirat

Koirien tapaaminen sujui ihan ok. En tiedä mitä siltä oikein odotin. Toki toivoin että heti olisi kaikki sujunut upeasti ja olisi voinut päästää samaan tilaan, mutta ei sentään. Tuotiin ensin toinen koirista oviportin toiselle puolelle (tuotiin kotoa), jotta pääsevät haistelemaan. Kasperi tuli heti tutkimaan ja ihmettelemään. Pöhäytti sitten karvat pystyyn ja keikkui "isona" portin vieressä. Haistelivat aikansa oviportin pienistä väleistä ja sitten Kasperikin rauhottui. Nostettiin sitten portin yläpuolelle, niin että pääsivät enemmän haistelemaan. Milli oli todella hienosti ja haisteli varovaisesti, ku Kasperi ois sen sijaan napannu samantien nenästä kiinni. Oli kuitenkin tosi rauhallisesti, ei rimpuillu, vaan lähinnä yritti kurkottaa puremaan. Ei sitten sen lähemmäs päästetty.

Millistä ei oo parempaa kuvaa tähän hätään
Milli makoilee, Nuppu istuu
Tiibetinspanielit, Milli on pari vuotias, Nuppu yli vuoden

Toinen koira tuotiin sitten edellisen lisäksi. Tälle Kasperi ei isotellut, mutta koirapa pelkäsi aivan tajuttomasti. Nuppu alkoi rähisemään ja se piti vetää kauemmas syliin. Murisi ja ulisi sitten sieltä, kauttaaltaan täristen. Milli vaan seisoi vieressä häntä heiluen ihmettelemässä toisen rähinää. Nuppu ja Kasperi kuitenki haistelivat hieman toisiaan oven rakosista. Nostettiin sit myös portin yli haistelemaan, kun Nuppu oli rauhoittunut. Aluks oliki iha ok, mut jostain yltti nappaamaan kaks Kasperin varvasti huuliensa väliin. Kasperi vaa vähän hätkähti, mut se tutustuminen loppu sit siihe. Kasperi tuli kyllä vielä uudestaanki portille, että ei säikähtäny varpaidensa koskemista sen kummemmin, mutta Nuppu ei rauhottunu ja se vietiin alakertaan. Milli jäi istumaan portin toiselle puolelle. Kasperi sitten lähti touhuilemaan omiaan ja Milli itki perään ku ois halunnu leikkikaverin. Ei kuitenkaan uskallettu vielä samaan tilaan päästää, vaikka Millin käytös oliki tosi hyvää. Kasperi ois varmasti purru sitä, eikä sitten tietäis mikä ois Millin reaktio. Toivotaan, että ajan kanssa ja aikansa haisteltuaan ja tutustuttuaan voisivat joku pv tulla toimeen.

Sohvan alla on mukavaa, välillä voi vähän kurkkia 

Nukkumisesta vielä sen verran, että hyvin tarkkaan Kasperi kiipeää häkkiinsä nukkumaan. Nyt kuitenkin anoppilassa perjantaina, nukahti lähes keskelle lattiaa aivan yhtäkkiä. Oli varmaan niin poikki kaikesta riehumisesta. Siinä silitellessä alkoi silmät painuu kiinni. Kannettiin sit häkkiin, et päästiin ite lähtee siitä. Nyt täällä se nukkuu toista kertaa työpöydän alla nurkassa. Kerran aikasemmin nukahti sinne ja piti siirtää häkkiin ku oltiin lähdössä kauppaan, mut nyt ku oon kotona ja näköjään nukahti sinne uudestaan, nii annan olla. Mukava nähdä et kokee senkin nyt tarpeeks turvalliseks/rauhalliseks paikaks et nukahtaa sinne. Odotan vielä sitä päivää, että nukahtaisi syliin. On yleensä niin vilkas ja touhukas, ettei kauaa sylissä viihdy. Nukkumaankin hakeutuu tosiaan aina automaattisesti häkkiin.

Kulut

Kulujakin pitäisi taas kasailla. Tuntuu että rahaa vain menee ja menee. Sitä se näädän omistaminen varmaan on. Ollaan vielä toistaiseksi ostettu ruoat Rahulan rehusta, mutta harkitaan isompaa tilausta VauhtiRaksulta, että saatas edullisemmin. Olemme myös miettineet isomman pakastimen hankintaa. Se olisi meille muutenkin tarpeen ja sitten saisi niitä isompia satseja ostettua. Lisäksi ollaan pikku hiljaa saatu kasaan viimeisetkin tavarat anoppilaan. Jouduttiin toteamaa, että vielä muutama viltti tarvitaan. Ne ei onneks maksa montaa euroa ku oikein osaa etsiä.
Kuitteja ei olla pidetty ihan yhtä hyvin tallessa, mutta noin suunnilleen hinnat muistaa kyllä:

Laatikko makarooneille, tokmanni, 15€
Makaroonit 3 pss, tokmanni, jonkun 3€
Kilisevä hiirilelu anoppilaan 6,90€, sekä toisen lelun palautuksessa (ei tuumannut ääntä pitävästä koiran lelusta mitään..) tilalle toinen kilisevä 6,90€
hiekkalaatikkoon lapio 2€
pelletit 3 pss/40 litraa 90€
Hiiriä (aikuisia ja 3 vkoa), kanan kivipiiraa, kanansydäntä, Rahulan Rehu, joku 40€
Hiiret maksavat 3 vkoset 2,40€/kpl, aikuiset oli jonkun 3,30€. Otettii niitä reilusti, joten hintaa tuli
Ruokakupit anoppilaan 2 x 3,90€
Ruokapakaste Maukas (M&M), broilerin jauheliha + broilerin sisäelin seos, 500g, 2 x 2,50€
Royal Canin kissanpennun kuivamuona (totuttelu applawsiin) 6,99€
yht. 183,60€

Edelliset menot mukaan lukien (815,33) = 998,92€. Sitten vielä Kasperi itsessään 350€= 1348,92

En oo ihan varma, et onko tossa edes kaikki. Mutta ainakin noin suunnilleen! Pellettejä otettiin tosissaa 3 säkkiä, ku ollaa todettu et aletaan sitä käyttää (Cat's Best Ökö Plus), nii ostettii ku tarjouksessa oli. Normisti maksaa 39,90€, jolloin normi hinta 120€, säästöä yhden säkin verran.

Makaroonilaatikossa on kiva telmiä lelujen kanssa

Laatikko on sokkoajelua varten, 
tasainen kopina käy, kun laatikko törmää esim. hyllyyn,
 nii ja sillä voi myös läträtä suihkussa!


Ai niin, vielä pitänee mainita, että kynsien leikkuu sujui tosi hienosti. Antaa koskea käpäliinsä tosi hyvin. Laitoin sit jalkojen väliin nutriplussan, jota mätysteli, ku leikkelin kynsiä. Ei paljoa kiinnittäny ees huomiota ku oli nutriplussaa tarjolla. Mua toki jännitti iha hirveesti, kun on tosi pitkä aika ku oon eläimen kynsiä leikannu. Ihan hyvin se kuitenki suju, enkä leikannu hermoon tms! Vähän päälle viikossa ehti kynnet kasvaa nii et alkoivat olemaan terävät. Korvat sen sijaan on pysyny todella puhtaina. Eli se yks lähes pieleen mennyt korvien putsaus sittenkin meni perille oikeasti. Lisäksi Kasperi tykkää edelleen käydä suihkussa ku sinne ite meen, ollaa se nyt kahesti viikossa päästetty kastelemaan ihtensä.
Varsin naurettavaa ja välillä raivostuttavaa näätäilyä tiivistettynä. mm. äsken syöksyi pitkin kämppää lelusuussa ja muovipussi kaulassa. (Oon jo harkinnu leikkaavani muovipussien "kahvat" pois ettei jää niihi jumiin. Ei nyt oo kuitenkaan vaaralliselta näyttäny ja on aina meidän valvovan silmän alla.)

Toivon päivitteleväni n. 1-2 viikon välein. Arki kun on suhteellisen samanlaista ja itsellä on aika paljon koulujuttuja hoidettavana. Mutta sitten kun on taas opittu uutta kivaa (omistajien päänvaivaksi), niin päivitellään taas.

Miten nii sun kamera ei aina ehdi tarkentaa?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti